Ik schrijf dit stukje in mijn blog naar aanleiding van een amusant feestje afgelopen weekend. Een zeer bekende radio-DJ werd gevraagd een setje te komen spelen op een feest waar ik de rest van de avond de muziek verzorgde. Hij is de mist in gegaan. Dit omdat zijn stijl niet paste bij dat van zijn publiek, het botste af en toe wat, ik vond het alleszins grappig.

Is dat de DJ zijn schuld? Neen, dat is die van de organisator.

Dit is dan ook een oproep om goed je huiswerk te doen wanneer je op zoek bent naar een DJ voor je trouw, verjaardagsparty, bedrijfsevent of elk ander feest. Ik vind het mijn eerlijke plicht om als DJ, “neen” tegen je feest te zeggen wanneer ik dat nodig vind. Het heeft geen enkel nut een feestje te gaan draaien wanneer ik niet 100% achter je muziekkeuze sta. Een DJ die ja zegt tegen alles vertrouw ik zelfs niet.

Ik heb er me zelf ook al een keer aan laten vangen; een boeking hebben en pas korte tijd voor het feest te horen krijgen dat de gewenste muziekstijlen helemaal mijn ding niet zijn. Hoewel ik all-round ben en ik ook veel stijlen kan en zal spelen, ben ik geen onuitputtelijke jukebox van muziek. Het blijft de moeite om de talloze voorbeelden op mijn website te checken.

Het zal je dan al snel opvallen dat pakweg Schlagers, Heavy Metal, Tango’s en nog een aantal muziekstijlen niet dik bezaaid op mijn site voorkomen. Boek me dan ook niet! Ik zal die muziekkeuze’s wel spelen wanneer daar een vraag voor is van je gasten maar verwacht alsjeblieft niet dat ik een hele avond in een stijl zal draaien die me niet ligt.

Ik zou het misschien wel kunnen maar van harte zal het niet echt zijn en of het goed is…. daar kan ik zelf niet over oordelen. Wat ik wel weet is dat ik niet naar een bekend visrestaurant ga om er stoofvlees te bestellen… Get my point?

Hoe moet je dan een goede DJ vinden?

Je zal een DJ ondermeer goed vinden omdat hij (of zij!) de muziek speelt die jij graag hoort. Elke DJ heeft zijn stijlen, net als elke gast op je feest. Bepaal eerst wat jij als organisator/gastheer wil horen, denk even na over wie je gasten zijn en wat zij verwachten. Bepaal ook wat je niet wenst en ga dan op zoek naar je DJ.

Begin best tijdig (!) met zoeken. Een zoektocht via Google ligt voor de hand en ze zal je wellicht snel op mijn site of op die van een collega brengen. Er staan audio-opnames en video’s op en die hebben een doel! Ik wil je duidelijk maken wat je kan en mag verwachten en wat niet.

Zoek je een DJ die je hele feest vult met Country dan zal je tussen de voorbeelden niet veel vinden. Wat dan? Een nieuwe site zoeken? Eventueel wel maar je kan me ook de vraag stellen. Ik ken voor de meeste muziekstijlen absoluut de geschikte DJ’s, ik zal je wel doorverwijzen.

Een paar nuttige Links

Blog