Speel je als DJ voor iedereen of vooral voor de gastheren? Moeilijke vraag waar ik telkens mee geconfronteerd wordt. De eerste gedachte is steeds dat we iedereen proberen een plezier te doen, MAAR… ik twijfel er aan, nog meer nu dan vroeger, en dat heeft de maken met wat ik de polarisatie (om het met een duur woord te noemen) van de muziekkeuze zou noemen.

 

Als voorbeeld gebruiken we een opdracht als DJ op een Trouwfeest. Dat wordt altijd voorafgegaan door een gesprek met het koppel. Op mijn site lees je op meerdere plaatsen dat het traditionele dansfeest van een huwelijk meer en meer plaats moet maken voor een trouwfuif waarbij komaf wordt gemaakt met de cliché’s. En nu gaan we een stapje verder, waar er vroeger gevraagd werd om de klassieke doe-dansjes (genre hucklebuck en In Zaïre) en polonaises te ontwijken, is een totaalverbod niet meer nieuw. Het gebeurt dus wel eens dat we een heel huwelijksfeest afwerken zonder slows, zonder cow-boy of indianen dansjes, zonder boten of polonaises. De muziek die het wel overleefd is, niet verwonderlijk, jongere muziek. Pop, 90’s, R&B met Hip-Hop, onvervalste Tomorrowland Dance,…

Dit gebeurt dan op vraag van de gastheren en die kennen hun vrienden goed genoeg. Het mondt vaak uit in een urenlange volgepakte dansvloer met zeer vele complimentjes aan de DJ achteraf.

 

Doe je daar iedereen plezier mee? Neen, absoluut niet, een blik verder in de zaal leert genoeg. Een groot deel van de gasten, ook niet verwonderlijk vooral tantes, nonkels, grooutouders, enz, kijken heel raar naar de DJ wanner Netsky door de speakers knalt. Het staat dan ook mijlenver af van “pour un flirt” en “DU”. Aangezien we iedereen een plezier willen doen proberen we alsnog deze gasten in het plezier te betrekken door een muziekgenre er bij te halen die hun wellicht beter zal liggen. Vaak wordt dat dan keihard afgestraft door het leeglopen van de dansvloer.

Eén feest later kan het helemaal anders zijn en komen al de NO-GO’s ineens wel aan de beurt.

 

De dansvloer heeft altijd gelijk en we blijven ons best doen om iedereen wat te geven maar een goed gesprek met het koppel voor het feest is nog altijd zeer belangrijk.

Blog