Na een aantal dagen geleden wat gefreewheeld te hebben over het uitoefenen van het nobele beroep van DJ op een Trouwfuif is het nu toch ook even tijd om stil te staan bij het “gewone” trouwfeest. En dan meer bepaald bij wat de meeste DJ’s zelf vinden van hun collega de Trouw DJ. Hun collega want zoals ik in de titel al zei: een Trouw DJ is niet cool want het cliché van de ordinaire-spelletjes-organiserende en Roy-Orbinson-draaiende “plakkendraaier” is toch nog heel actueel.   Neen, daar doen de meeste hippe DJ’s niet aan mee. Ze wachten liever heel hun leven op dat éne moment waarop ze Tommorowland of Laundry-day gaan plat spelen met hun één uur durende set, waarop ze jaren geoefend hebben…. Jammer genoeg blijft het voor de meerderheid bij wachten. Op een aantal na dan, maar die hebben meer gemeen met de Trouw DJ dan wat je zou verwachten. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het moeilijk is om jonge goeie DJ’s te vinden. Ze hebben meestal een zeer beperkte kennis van muziek, een repertoire van één decennium of misschien twee in het beste geval, en dan doorgaans in één of op-en-al een handvol muziekstijlen. Dat terwijl de roots van de muziek die ze altijd spelen vaak 30 jaar of ouder zijn, en in een muziekstijl die ze absoluut not-done vinden.

Dan is er nog de wijze van draaien, ze moet perfect zijn, platen moeten perfect in elkaar vloeien, drops op het juiste moment, climaxen waar het nodig is, de filterknop helemaal naar links, gaan, gaan…. en ondertussen niet merken dat er een hele zaal naar je kijkt en zich afvraagt wat je geslikt hebt….

Neen, persoonlijk vind ik daar niet zo veel aan. Ik kan wel eens plezier beleven aan een goeie DJ set van een grote DJ op een festival maar de sfeer zal meer aan het plezier bijdragen dan de kunst van het platen klutsen. De kracht van de DJ zit in hem voor mij in de creativiteit, in de keuze van nummers, de verrassing, de switch van stijlen, dat oude steengoede nummer dat ineens vlekkeloos past bij die laatste van Guetta. Versta me niet verkeerd, goed mixen, snel switchen, drops,… allemaal noodzakelijk maar absoluut ondergeschikt aan de keuze van de nummers. En welke nummers je moet spelen, dat lees je af aan de gezichten voor je, op de dansvloer. Dat moet je ter plekke improviseren en aanvoelen. Van zodra je begint te oefenen en een set in elkaar te steken dan moet het damned good zijn om nog te verassen want je zal snel vervallen in een collage. Een samenraapsel van dingen die goed samen klinken maar “pretty boring” worden na een paar minuten. Ook hier weer ken ik uitzonderingen die keer op keer onverwacht uit de hoek komen.

En daarom is een Trouw Dj meestal wel cool.  Tenminste als de combinatie van beide werelden er is. Een goeie, zeer brede platenkeuze en technische onderlegde mixen, geen abrupte afbraken, een microfoon gebruiken wanneer het een toegevoegde waarde heeft, en dat is niet vaak, maar vooral naar je vloer kijken en de muziek het werk laten doen.

Bij deze toch even expliciet vermelden dat ik een aantal Dj’s ken die goed zijn in zowat alles wat ze doen, of het nu een danscafé is, een festival, een trouwfeest een verjaardagsparty of een bedrijfsfeest, ze steken het kot telkens in brand met eender welke muziekstijl. Daar zijn er zelfs een aantal bij die nog redelijk jong zijn. Chapeau voor hun kunnen, dat hoor ik graag, dat vind ik “cool”.

Deze volledige tekst werd geschreven onder de dreunende techno-beats van Irvin Cee, een DJ die er voor uitkomt dat hij Trouw DJ is 😉

PS: thanks to Dj LeBart voor de stijlcorrecties.

Blog