Als DJ op een trouw kom je meestal een fotograaf tegen. Er zijn er blijkbaar veel want de keren dat je iemand tegenkomt die je al kent is schaars en het is opvallend van waar ze soms komen. Als DJ moet ik al eens heel veel kilometers afleggen om een trouwfeest te gaan verzorgen maar dat geldt blijkbaar ook voor de collega’s van de gevoelige, ondertussen digitale, plaat. Meestal ontmoeten DJ en fotograaf zo ergens in een vacuüm op het feest. De gasten zijn nog aan het eten, de DJ staat klaar en is aan het wachten, er gebeurt weinig aan tafel en iedereen werd al een paar maal vereeuwigd.

Dat is het ideale moment om even kennis te maken. “Hey, ik ben Fred”, “hallo ik ben fotograaf”… Er worden wat afspraken gemaakt rond de verlichting: “Ik gebruik LED, zijn er bepaalde kleuren die je liever niet hebt” “ja, Rood is moeilijk en niet veel geflikker want de focus van de camera doet daar moeilijk over”,…  “Hoe lang duurt de openingsdans? Volgen er dan nog een paar tragen nummers,…” Alles om die paar minuten openingsdans zo goed mogelijk te capteren. Dan volgt doorgaans het uitwisselen van sterke verhalen en informatie over zalen.

Het valt me op dat bij fotografen er zeer veel stijlen zijn. De ene neemt foto’s al hurkend, liggend of staand op een tafel, de andere sleurt kilo’s materiaal mee, nog een andere heeft 4 fototoestellen rond de nek hangen en occasioneel zie je er nog eentje die de digitale revolutie gemist heeft en bijgevolg iets minder trigger-happy is. Zelden zie ik het uiteindelijke resultaat, daarom doe ik ook geen uitspraak over de kwaliteit van een fotograaf, het is trouwens ook een typisch geval van smaak.

Wanneer eventuele toespraken en dingen die de familie of vrienden willen doen achter de rug zijn en de openingsdans gestart is dan zie je de fotoman (en soms als eens fotovrouw) er volop voor gaan. A rato van 30 a 40 foto’s per minuut schat ik. Drie tot vier liedjes na de openingsdans houdt de fotograaf het meestal voor bekeken. Hij pakt in, komt nog afscheid nemen van koppel en DJ (dat doen ze bijna allemaal) en keren huiswaarts na wat voor hun, ongetwijfeld, een lange dag was. Vanaf dan nemen pompende beats en swingende tonen de zaal over.

Blog