We zijn ongeveer een jaar na het invoeren van de nieuwe geluidsnormen een de wetgeving hieromtrent. Festivals, fuiven, de kleine party, trouwfeesten,… bijna niemand ontsnapt er nog aan. Op grotere locaties zie je de peperdure decibel meters staan, in kleinere feestzalen krijg je vaak (al dan niet professioneel ingestelde) geluidsinstallaties die het volume automatisch beperken. Wat is hier nu het resultaat van voor het kleinere feestje? Het huwelijksfeest, de verjaardagsparty,…  Na een jaar beginnen we ons er een idee van te vormen, en verlangen we terug naar de periode van voor deze wetgeving.

Niet dat we zo graag onze gasten doof maken of dat we zelf verlangen naar tinnitus of een ander gehoortrauma, wel omdat het er echt wel over is . Met 100 dB heb ik geen probleem (vooral voor grotere locaties mits de nodige voorzorgsmaatregelen). De volgende stap is 95 dB. Verre van loeihard maar nog doenbaar. Maar dan komt de 90 db norm. Persoonlijk vind ik dit er ver over (of onder in dit geval). Op de onderstaande foto zie je een grote ruimte waarin ongeveer 100 mensen aanwezig zijn en waar de muziek al 20min af staat. Op het scherm zie je duidelijk een piek (op dat ogenblik) van 83,7db  maar wat lager zie je ook het gemiddelde 89,3 dB gemeten over 15min.

Geluidsmeting op een party of hoe 100 pratende mensen even luid zijn als de geluidsnorm.
Geluidsmeting op een party of hoe 100 pratende mensen even luid zijn als de geluidsnorm.

Zoals uit deze foto blijkt maken 100 pratende mensen evenveel kabaal als de geluidsnorm die in de meeste feestzalen heerst. Voor het feest is dit nefast want hoe leuk is dansen op muziek terwijl je al de mensen rondom jou hoort praten, terwijl je de voeten hoort schuiven over de vloer of terwijl je nonkel Jos, aan een tafel wat ver, zijn oude moppen weer hoort vertellen. En dat merken wij als DJ op huwelijksfeesten of verjaardagsfeesten zeer goed. Mensen kunnen eenvoudige praten op de dansvloer dus wordt er gedanst, 20 keer op een avond wordt er gevraagd (en soms zelfs geëist) om het volume om hoog te brengen, er heerst een constant geroezemoes dat op de sfeer weegt, je hoort hoe de kelners de tafels afruimen,… Het algemeen resultaat is: feestjes zijn minder leuk en vaak vroeger gedaan.

 

Ben ik nu niet wat aan het overdrijven, wel, neen. Er zijn nog steeds heel wat zalen waar men zich weinig of niets aantrekt van de normen of waar het geen hinder geeft. Daar gaan we wel richting 95db (het lijk niet veel luider maar op de logaritmische schaal is het toch bijna 3 maal zo luid als 90db) en ja het is merkbaar, meer ambiance, meer feest, meer plezier en vaak later naar huis. Ik heb me dan ook voorgenomen om steeds te na te gaan wat de norm is in een zaal en onlangs heb ik een zelfs een feest geweigerd. Deze had een norm van 85db. Als DJ wil ik mijn klanten altijd geven waar ze voor betalen, en dat is een avond plezier, ambiance en dansen, maar als het onmogelijk gemaakt wordt dan bedank ik hier liever voor.

 

Blog