Misschien heb je de videoclip van Maroon 5’s hit Sugar gezien. De band valt onverwacht binnen op huwelijksfeesten en verrast het trouwkoppel en hun gasten met een live optreden. Een mooie clip met vele leuke beelden. Heel erg typische “Happy Feelings” uit de VS.  In elke film waarin beelden zitten van een huwelijk zien we wel een live band waarop iedereen uit de bol gaat.  Het kan dan ook niet uitblijven, gebruik waait over naar België. Sinds een aantal jaren zien we het steeds vaker. Altijd wel in combinatie met een DJ ervoor of erna. Of een live band op je Trouw een goed idee is of niet, ik heb er een eigen mening over. Als Trouwfeest DJ is die natuurlijk wel wat gekleurd maar zeker niet negatief. Maar toch hier wat tips en aandachtspunten

De prijs.

Tenzij het goede familie of vrienden zijn  zal een bandje je altijd geld kosten. Een band bestaat doorgaans uit 4 of 5 leden, hebben materiaal nodig, een geluidstechnicus, moeten op voorhand een soundcheck doen, dienen uitgelicht te worden en moeten alles transporteren. Verbaas je dan ook niet over de prijs van een live band op je huwelijk. De combinatie band/materiaal kan vaak redelijk duur uitvallen in vergelijking tot de tijdsduur van hun optreden. Zelden zal een band een heel feest spelen, tel hun kosten dan ook op bij die van je Trouwfeest DJ.

Opbouw en afbraak

Toekomen, materiaal inpluggen en spelen dat doet Maroon 5 op de trouwfeesten in de videoclip. Dat is echter niet de realiteit. Het opbouwen neemt vaak al veel tijd in beslag, is lawaaierig en wordt afgesloten door een soundcheck die ook tijd vraagt en absoluut geen entertainende waarde heeft. Dat doe je dus niet als je gasten aanwezig zijn maar wel ervoor. Afbreken gaat gelukkig wel een stuk sneller maar de band zal zelden wachten tot het eind van het feest. Een beetje jammer als de afbraak en transport van materiaal dan over een  volle dansvloer moet. Vergeet ook niet dat er geen tijd is om de band om af te breken en de DJ om dan op te bouwen. Elk gat is een stilte. Band en DJ dienen daarom een eigen plaats te hebben.

Stijl.

Een live band kan zeker ambiance op de dansvloer brengen wanneer ze een repertoire hebben die breed. Een bandje die alleen Schlagers, Grunge of New Wave hits in de vingers kan je beter vermijden want dit wordt vaak niet gesmaakt door alle gasten..

Tijdsduur.

Persoonlijk denk ik 45min tot een uur de ideale tijdsduur is voor een optreden. Zit er een pauze in het optreden dan dient die opgevuld te worden, meestal door een DJ. Als DJ een dansvloer vullen of als band, het zijn twee verschillende dingen. Elke ommezwaai vraagt een herstart. Minder lang lijkt me zonde van het geld, langer kan nefaste gevolgen hebben. Het langst wat ik ooit een band heb zien spelen op een trouwfeest was net geen 3u. Tegen het einde van het optreden was het feest afgelopen, het was amper één in de ochtend.

Conclusie

Een live band op je trouwfeest ter aanvulling van een DJ kan een zeer leuk idee zijn wanneer iedereen hun vak kent. Het mag echter niet te lang duren want in België werkt een DJ vooralsnog beter dan een band, dat zien we bij elke gelegenheid opnieuw. Hou rekening met de kostprijs, die kan flink oplopen.

Alleen een band en geen DJ… Ik weet het niet, ik was op zo’n feest nog nooit aanwezig ?

Blog