Tips van de DJ op je Trouw om je dansfeest succesvol te plannen.
Tips van de DJ op je Trouw om je dansfeest succesvol te plannen.

Tips, die zijn altijd belangrijk als je je Huwelijksfeest aan het plannen bent. Voor alle onderdelen van je trouwfeest kan je tips vinden, maar het dansfeest blijft wat in de kou staan. Tijd om er iets aan te doen want het dansfeest neemt tenslotte een aanzienlijk deel van je grote dag in.

Na jaren in het DJ vak bouw je een bepaalde ervaring op en krijg je een visie op hoe het dansgedeelte van een feest er moet uitzien. Vooral bij trouwfeesten zie je patronen terug komen en merk je welke elementen werken en welke keer op keer “niet zoals verwacht” uitdraaien. Een slimme bruid vraagt haar DJ om zijn ervaring, hij is tenslotte de “ceremoniemeester van de nacht” (jawel geheel zelfbedachte coole slogan). Daarom dat ik besloot om mijn kennis wereldkundig te maken en mijn “gedacht” over alle experimenten op een trouwfeest te bundelen op deze pagina. Of je nu al een DJ heb of je hebt er geen, je kan er maar wel bij varen. Heb je vragen of wil je zelf iets bijdragen? Stuur het me maar via email ([email protected]), ik wacht vol ongeduld.

Ik heb alles in een paar categorieën geplaatst, je vind er je weg wel in terug. Nog even een waarschuwing:

Deze tips komen van een nederige DJ die al heel wat feestjes heeft gezien. Je hoeft deze tips absoluut niet te volgen maar denk er zeker eens over na.

Planning in uren.

Je kan plannen wat je wil eventuele vertragingen sleep je mee tot op het einde. Don’t worry. De openingsdans (wat meestal het dansgedeelte start) is zelden of nooit op het geplande tijdstip. Vertragingen van 30 minuten tot een uur zijn zeer courant en perfect verklaarbaar, sommigen gasten zijn wat later, gasten houden je wat langer op, gasten komen onverwacht met presentaties, toespraken,… dat neemt allemaal tijd en het hoort er bij. Je zal merken dat na een drukke dag die vertraging zelfs welkom is… chill. Ikzelf, als DJ, zal ook de klok in het oog houden. Met de maître d’hôtel bespreek ik eventuele verandering van planning en ik zal ook overenthousiaste familieleden of vrienden met entertainment-ambities in bedwang houden.

 

tips-lamp

TIP1: Je DJ weet graag wat er wanneer ongeveer zal komen. Bespreek het op voorhand met hem want hij merkt als snel of je planning realistisch is en zal je behoeden met te veel te willen doen op te weinig tijd.

TIP2: Tijdens de zomermaanden moet je absoluut vermijden te willen beginnen dansen wanneer er nog daglicht is. Dat geeft geen sfeer. De melatonine werkt nog niet en de alcohol heeft er zijn verkwikkende effect nog niet op gehad. Daarbovenop lijken je foto’s ook op niets.

 

Welke gasten.

Dat bepaal je natuurlijk volledig zelf, maar toch een paar vaststellingen.

  • Traditioneel: Hoofdzakelijk familie aangevuld met wat vrienden en kennissen. Typisch zijn dit feesten met een zeer gevarieerd publiek, alle leeftijden. Iedereen gezamenlijk op de dansvloer zal moeilijker zijn.
  • De Fuif met hoofdzakelijk vrienden: Doorgaans zijn er veel gasten in de leeftijdscategorie van het koppel. Die groep bepaald vaak de muziek. De andere categorieën komen ook aan bod maar het is minder gespreid. Dit types publiek blijft typisch het langst. Lees ook hier wat meer over de Huwelijksfuif.
  • Zakelijk: jawel ze bestaan, koppels die huwen en een zaak runnen, vaak zie veel klanten opduiken tussen de vrienden en familie. Probleem hiermee is dat er veel gasten zijn die wat eenzaam zijn. Soms personen alleen, soms koppels die verder niemand kennen. Zelden zie je die uit de boel gaan en vertrekken doen ze altijd vroeg. Vaak nog voor het dansfeest begint. Niet echt een feestende meute dus.
  • Feesten met veel kinderen: Heb je zelf kinderen of zijn er veel onder de familie en vrienden? Verwacht je bij aanvang aan Kabouter Plops en Mega Mindy’s. Kinderen worden meestal ook niet verondersteld om tot 4u wakker te blijven. Hun ouders vertrekken doorgaans vroeg. Zijn de kinderen er niet bij dan moeten ze naar huis om de babysitter af te lossen.

 

tips-lamp

TIP: Bespreek met je DJ op voorhand welke soort gasten je hebt zodat dit degelijk voorbereid kan worden door je DJ.

 

Spelletjes, presentaties en andere ongein van familie of vrienden.

Je kan er waarschijnlijk niet onderuit, vrienden, familie, broers of zussen, ze hebben wel een presentatie in elkaar gestoken bestaande uit naaktfoto’s van wanneer je 1 jaar oud was, resultaten van studeren en overmatig alcoholverbruik, vrijgezellenfeesten,… alles onder begeleiding van een tekst in rijmvorm of dito lied gebracht door alle vriendinnen of collega’s (nu dat ik er aan denk, je ziet amper ooit een man rijmen of dichten).

Zelden kan je ontsnappen aan deze traditie en vaak wordt dit nog gevolgd door het uitvoeren van opdrachten zoals daar zijn: verzamel zo veel mogelijk dassen of voer opdrachten uit met als prijs een set cijfers die samen een code voor ene hangslot vormen. Pittig detail: de juiste volgorde van cijfers mag je de volgende dagen zelf uitzoeken.

Het hoort bij het trouwfeest maar zorgt altijd voor een doorheen gehaalde planning.

 

tips-lampTIP1: Vraag je DJ om kaartjes of geen zijn gegevens door en laat maar horen aan iedereen die het horen wil dat, indien ze van plan zijn iets te doen, ze dit doorgeven aan de DJ. Doe het via de wedding planner indien je die hebt,… de Reden is evident: het is al voorgevallen dat op één feest vier verschillende groepjes iets willen doen. De DJ moet dan op voorhand ingrijpen want de 10 minuten dat iets zou duren loopt altijd uit, het worden er 20. Doe dit vier keer en je bent anderhalf uur later waar er geen ruimte voorzien was in de planning. Je ziet de meest gasten ondertussen al indommelen en de keuken slaat in paniek want het ijs begint te smelten.

TIP2: Wanneer er dergelijke activiteiten noodzakelijk zijn, zorg dat ze voor de openingsdans afgehandeld zijn. Een regel die ik over de loop der jaren geleerd heb: Openingsdans en dan dansen, elke onderbreking die dan volgt zorgt voor een leemte. Hierna terug de dansvloer vullen gaat traag en kost meer moeite dan wanneer een enthousiast koppel zelf begint te dansen.

 

Dessertbuffet en Midnight snack

Het dessert, de belangrijkste maaltijd van de dag en de midnight snack, onder de vorm van frieten of ajuinsoep, al bijna even belangrijk. Weet dat eten doet stoppen met dansen. Net zoals met de presentaties is mijn leuze: doe het dessertbuffet voor de openingsdans. Het is beter een half uur later met dansen te starten dan na een half uur het dansen stil te leggen (wat bijna automatisch gebeurd want iedereen staat aan te schuiven aan de crème brûlée en de chocomousse). Want het herstarten zal langer duren en met minder vuur (watch my words!).

Wat dan met de snack om of na middernacht? Indien mogelijk: laat het rondbrengen! Is het een buffet: zet het klaar en de gasten zullen het wel vinden, zeker na een stevig dansje. Niet aankondigen want whopaa een lange rijd die 20 minuten staat aan te schuiven.

 

tips-lamp

TIP: Dessert voor de openingsdans en midnight snack niet met te veel Tam Tam aankondigen.

 

Taartmuziek

Le moment suprême, een massieve toren calorieën, bekleed met marsepein bruidskoppel en omringd met vuurspetters, wordt de zaal ingereden onder luid applaus en op de tonen van… Les lacs Du Connemara? echt? Vangelis’ Conquets of Paradise dan maar? origineel?

 

tips-lamp

TIP: Muziek bij het snijden van de taart: Wees creatief is mijn aanbeveling, doe eens wat anders. Ofwel iets romantisch of wel iets heel opzwepend. Maar zorg er voor dat de gasten kunnen denken: Die muziek dat zijn ze helemaal.

 

Plaatsing van tafels

Stel je voor: een volle dansvloer, veel ambiance en dan komt 70-jaar oude nonkel Louis zeggen dat het “Stiller moet, jaaah stiller, dienen boenkeboenk, we kunnen niet klappen“… Volume dan maar naar beneden en “Check the dancefloor” 🙁 … Op dat ogenblik is het te laat om je tafelschikking te herzien.

Mijn ervaring: van wie je verwacht dat er weinig zal gedanst worden, of wie je liever niet op de dansvloer hebt ( :-p ) zet je best ver weg van de dansvloer en omgekeerd. Wat sta- of praattafels rond de dansvloer doen ook wonderen. Wie even moe is of wat wil drinken die gaat aan die tafel staan. Kunnen ze dat niet dan drijven ze al eens af naar de bar of een tafel om te zitten. De barrière om terug te komen dansen is hoger. Zelfde opmerking over de bar: kan je dansvloer en bar kort bijéén plaatsen? Doen! Niets zo vervelend als een dansvloer die 30 meter verder is. Wie daar staat, staat niet op de dansvloer.

 

tips-lamp

TIP: Eenmaal aan het dansen zorg dan dat de dansers / ambiancemakers in de buurt blijven. Wie minder geneigd is de dansvloer te betreden kan je wat verder van de dansvloer (en het lawaai!) zetten.

 

Gaat iedereen dansen

Maak je geen illusies, nooit zal iedereen dansen. Het is me ooit eens gelukt, na veel moeite, trekken, sleuren en hulp van het koppel en een paar gasten om toch iedereen op de vloer te krijgen. Iedereen behalve Walter. Walter had principes in het leven en de dansvloer NIET betreden hoorde daarbij. Hij was ook heel trouw aan zijn principes want toen heel de dansvloer zijn naam luid scandeerde (vandaar dat ik wist dat zijn naam Walter is), bleef Walter zitten en keek de andere kant op (dat is karakter hebben). Toen ze tenslotte Walter’s stoel optilden en hem op de dansvloer zetten, stond Walter op, liep naar zijn tafel, nam sleutels, GSM, vest en echtgenote mee naar huis. Walter was boos.

Zoals Walter, misschien dan wat minder extreem, zijn er op elk trouwfeest wel een paar. De helft van de zaal op de vloer is een overdonderend succes, wie anders zegt liegt. Punt!. Muziekstijlen, generatieverschillen, niemand kennen op het feest,…. het speelt allemaal mee. Maar wat wel ALTIJD een doorslaggevende factor is: Koppel op de dansvloer, veel meer volk op de dansvloer. Bruidegom aan de bar, veel mannen aan de bar, bruid aan de tafel, veel vrouwen aan de tafel. Niet vergeten: er is 50, 100 of misschien wel 200 man aanwezig voor jullie en jullie geven het voorbeeld.

 

tips-lamp

TIP: Geef zelf het goede voorbeeld en stel realistische verwachtingen. Al de rest loopt vanzelf.

 

Playlists en verzoekjes

Yep, kan allemaal. We bespreken dit zelfs op voorhand maar vertrouw ook op je DJ. Bepaalde muziek klinkt super met een glas rode wijn in de hand, naast het haardvuur, relax op de sofa. Datzelfde nummer werkt daarom niet op de dansvloer. Natuurlijk wil je in alle goedheid voor elk wat wils maar laat de keuze dan over aan de DJ. het is zijn job 😉

Oproepen als “geef op dit formuliertje 5 verzoeknummers in en als je dit hoort dan moet de hele tafel komen dansen” lijken misschien sublieme ideeën maar lopen vaak op een sisser af. Dat werkt als een rode lap op een stier en vaak worden de meest idiote verzoekjes (want we willen grappig zijn) eerst vernoemd. Dan krijg ik,als DJ, een lijst van een 50-tal nummers (50, dat is 3 uur muziek!) waarvan ik denk “hup, hier gaan we weer”. Draai ik ze wel dan kijkt de rest van de zaal heel raar naar mij terwijl één tafel grinnikend blijft zitten (of wat had je gedacht). Draai ik ze niet dan komt daar ook commentaar op. Moeilijke situatie. In mijn blog vind je nog wat meer over playlists en verzoeknummers. Ter voorbereiding op een Trouwfeest heb ik ook de DJ Checklist die we samen invullen en overlopen.

 

tips-lamp

TIP: Pas op met deze dingen. Vaak goed bedoeld maar ze werken anders uit.Bespreek dit in alle openheid met je DJ.

 

Heeft de zaal van je trouwfeest echt alles?

Boek mij zonder installatie en ik vraag: “heeft de zaal alles?” Komt er een Ja dan vertrouw ik daarop. Indien ik de zaal nog niet ken dan zal ik de zaal nog wel ven bellen om te zien welke aansluitingen ze hebben. Maar dan kom je toe en dan merk je dat er geen verlichting is (dansvloer onder wit licht, leuk!), of geen microfoon of geen plaats voor de DJ of dat ze gewoon vergeten zijn hun installatie te plaatsen of …. zucht…

Vergeet ook niet: projectoren, projectieschermen,types kabels, laptops, stroom, verlengsnoeren,….

 

tips-lamp

TIP: Altijd controleren of alles er is, indien je twijfel hebt: vraag je DJ om te checken. Kost je niets meer en je bent zeker.

 

Welke openingsdansen

De moeilijke vraag. Hier maak ik zowat alles mee. Startende van koppels die 18 maand voor hun feest een openingsdans hebben en tegen de grote datum al 4 keer van idee veranderd zijn. Om dan de avond zelf och nog iets anders te kiezen. Liefst iets exotisch en onbekend dat je dan nog niet op iTunes kan vinden, op die locaties is dan meestal ook geen internet toegang te vinden. Aan de andere kant heb je koppels die 5 minuten voor de openingsdans zeggen “draai maar iets”, zeer magisch allemaal.

Ik vraag altijd om “op voorhand” de muziek te bespreken en je eigen versie door te sturen in MP3 of gelijkaardige vorm .Niets aan het toeval. Ik heb jammer genoeg al mee gemaakt dat er koppels zijn die kapotte CD’s bij hebben, CD’s vergeten zijn, nummers doorgeven maar dan eigenlijk de akoestische versie willen, nummers doorgeven waarvan ze denken dat het het juiste is, maar het dan toch niet is…

En welke dans nu? Zolang het “all of Me” van John Legend voor de 40ste keer niet is, kan het me niet schelen 😉 neem vooral iets wat je graag hoort en wat iets betekend…. en waarop je traag kan dansen als je dat eigenlijk niet kan. Hoe slecht je ook dans ik heb nog nooit iemand “boe” horen roepen op een feest.

 

tips-lamp

TIP: Altijd je nummers op voorhand bespreken met de DJ en juiste versie zelf doorgeven om vergissingen te voorkomen.

Uncategorised