Ik zal normaal niet snel kritiek leveren op collega DJ’s, zeker niet op diegene die het professioneel aanpakken maar nu doe ik het toch. Aanleiding is de zoveelste zaal op rij die overschakelt naar een vaste geluidsinstallatie, meestal in combinatie met een lichtinstallatie. Dit dit is geen punt indien dit degelijk materiaal is maar jammer genoeg is het duur materiaal. De zaaleigenaren worden misschien fout geadviseerd of letten op het budget waardoor de vaste installatie vaak van beduidend mindere kwaliteit is dan wat ik tracht te leveren aan mijn klanten. Dat materiaal klinkt dan minder goed of is te beperkt voor de omvang van de ruimte.

Als je vraagt waarom ze dit gedaan hebben dan is het antwoord vaak “Die DJ’s hé meneer, altijd boenk boenk boenk, veel te luid, klachten van de buren”. De zaaluitbater ziet zich dan genoodzaakt om een eigen installatie te plaatsen die hij zelf onder controle kan houden qua volume. Het is natuurlijk vaak wel degelijk maar ik kom in een aantal zaken toch wel bedenkelijk materiaal tegen. We gaan natuurlijk niet klagen en proberen er toch een feest van te maken. Het volume gaat wat zachter of we regelen de bas af tot een “pof” waar je een “boem” zou verwachten. Dat werkt wel maar het weegt op het feest. Het volume is te laag of het klinkt net heel schel en luid. Gasten komen vragen naar meer volume of zeggen dat er een luidspreker trilt.  Ongewild schaadt dit ook de reputatie van de DJ want de sfeer is niet dezelfde en een klacht over de kwaliteit is niet onmogelijk.

Ongelijk kan ik de uitbaters van de zaal niet geven want effectief het gebeurt wel eens meer dat ik op een feest ben waar het dadelijk opvalt hoe slecht het geluid klinkt, Vaak komt dit door een te hoog volume of verkeerde instellingen (voor de kenners: Gain en de EQ’s staan volledig op terwijl de master half dicht staat). Daarom de oproep aan de collega’s om ook even naar de techniek te kijken.

“Niet in’t rood spelen” is niet zo maar een waarschuwing en heeft vaak niets met volume te maken. Het is niet omdat jij als DJ niet genoeg hoort dat het zo ook op de dansvloer is. Ga dus luisteren en als het achter je DJ booth ook niet klinkt gebruik dan een monitor. Is er geen monitor voorhanden leet dan draaien op alleen hoofdtelefoon. Ik heb dat ook geleerd en het werkt perfect. Als je materiaal koopt, investeer dan in iets degelijk en ga niet voor de goedkope oplossingen die verschrikkelijk klinken. Tenslotte ook de raad om je muziek in een degelijke kwaliteit te kopen. Laat die Youtube-downloads en andere slechte kwaliteits-rips links liggen.

Als we ons daar allemaal aan houden dan halen we hier ons eigen voordeel uit en zijn de klanten en zaaleigenaren tevreden

Blog